A távgyógyítás előnyei és hátrányai

Mint mindennek, a reikivel történő távkezelésnek éppúgy vannak előnyei, mint hátulütői.

Az egyik előny, amely a távkezeléssel jár, a kényelem. A betegnek nem kell meglátogatnia a kezelőt és viszont, ami fertőző betegségeknél, vagy ha a páciens nehezen megközelíthető helyen lakik, nagy könnyebbséget jelent. A másik pozitívum, a kezelés hatásfokának megnövekedése. Általános tapasztalat, hogy ha valakit a távolból gyógyítanak, kevesebb időt kell a kezelésére fordítani, mintha személyesen is jelen lenne. Usui néha még akkor is használta a távgyógyító technikát, amikor páciensével egy helyiségben tartózkodott.

A távkezelés talán legnagyobb hátránya, hogy az emberek legtöbbjének nem nyújt olyan félreérthetetlen és közvetlen tapasztalatot, mintha a kezelőjük a testükre helyezné, vagy a testüktől egy-két centis távolságra tartaná a kezét. A közvetlen reiki kezelést még a legmakacsabb ellenzői is érezni szokták, míg a távkezelés esetében sokszor nem annyira magát a kezelést, mint inkább a hatását érzékelhetjük.

Egy másik hátránya, hogy a beteget megfosztja a kezelő társaságától, amely egyes embereknél önmagában is gyógyító erővel bírhat. Sok embernek egy-egy kedves, törődő szó is fontos lehet, egy-egy mosoly is felderítheti a napját, s az köztudott, hogy az ember kedélyének állapota is kihat a gyógyulásra.