A távgyógyítás gyakorlata

Távgyógyítás közben a reiki gyógyító egy általában egy japán írásjelekből eredő ábrát rajzol maga elé, ezzel idézi fel magában az energia távolba juttatásának képességét. Az öt írásjel a következő:

hon

 

 

 

jelentése: gyökér, forrás, eredet, alap, igaz, valós, fő,

sa

 

 

 

jelentése: valaki, egyén

ze

 

 

 

jelentése: megfelelő, helyes, pontosan így, igaz

so

 

 

 

jelentése: pontos, pontosan, igazság

nen

 

 

 

jelentése: gondosság, vágy, értelem, gondolkodás

Ez az ábra önmagában nem bír jelentőséggel, csak az tudja alkalmazni a gyógyításban, aki átesett az úgynevezett behangoláson, amin a távgyógyítás képességét e jelhez kapcsolják. Ennek révén az ember olyanokat is képes lesz kezelni, akik akár  a föld ellenkező oldalán laknak. Érdekes módon a gyógyítás hatékonysága a távolság ellenére nemhogy csökkenne, inkább fokozódik.

A távkezelést japánul az „enkaku csirjo ho” névvel illetik és sokféle változata létezik. Takata módszere szerint annak, aki nem ismeri személyesen azt, akit kezel, szüksége van egy olyan fényképre, amelyen jól kivehető a páciens arca. Magát a fényképet nem használja a kezelés alatt, csak arra való, hogy miután megtekintette, behunyt szemmel maga elé tudja képzelni a beteget. Kezelés közben magában állandóan tájékoztatja a pácienst arról, hogy éppen mit csinál: „Most elkezdem a kezelést a fejednél, most a szemednél járok… most a mellkasodnál… most kérlek fordulj meg, a hátad következik… most megdörzsölöm a hátad … most befejeztem.” Mivel a távgyógyítás sokkal intenzívebb, mint amikor a beteg személyesen is megjelenik, van aki ennek hosszát harminc percben maximálja. Takata a reggeli 5.30-6.00 óráig terjedő időszakot tekintette a legalkalmasabbnak a távkezelésre. Más módszerek szerint a kezelő a saját teste megfelelő pontjaira helyezi a kezét, azt gondolván, hogy a páciense részesül a gyógyító energia áldásában, míg olyanok is vannak, akik sem képet, sem más segédeszközt nem használnak, elégnek tartják, ha tudják a beteg nevét és tartózkodási helyét, esetleg életkorát.