A távgyógyítás

A távgyógyításnak sokféle eszköze létezik, sokféle alternatív gyógyászati rendszernek képezi szerves részét. Az egyik leggyakrabban és legsikeresebben használt gyógymód, a Japán nemzetiségű Usui Mikao által a múltszázad elején felfedezett Reiki szintén magában foglalja a távgyógyítás technikáját. Jómagam több, mint tíz éve gyakorlom és tanítom a reikit s e gyakorlathoz a távolban lévő embertársaim kezelése is hozzá tartozik. Talán meglepő, de a kezelésnek ez a fajtája a gyógyulás szempontjából hasznosabb, mint amikor a gyógyító személyesen is megjelenik a beteg mellett. Bár hatékonyságát tudományos vizsgálatok is igazolják, a modern tudósok vonakodnak elismerni létjogosultságát. Magyarországon a reikit és más úgynevezett „energiával történő kezelési technikákat” hivatalosan még a természetgyógyászati módszerek között sem tartják számon. Itt nem kívánom feldolgozni a tudományos vizsgálatok eredményeit, aki ezekre kíváncsi, a Természetgyógyász Magazin 2007 decemberi számában többet olvashat róluk. Ezen az oldalon a látogató egy rövid ismertetőt olvashat a reikiről, reiki történetéről, a távgyógyításról és arról, hogyan sajátíthatja el akár ő is a távgyógyítás művészetét.

Mi a reiki?

Usui Mikao tanítása szerint minden élőlény, különösen az ember rendelkezik azzal a képességgel, amellyel magát és másokat egyaránt képes meggyógyítani. Tanítása szerint (ahogy azt a tradicionális japán világszemlélet tartja) ez a mindenkiben meglévő erő a test belsejében, a köldök alatt pár ujjnyira lakozik, s gyakorlással, különböző, a nyugati közönség számára talán leginkább a jógából ismert légzéstechnikákkal felébreszthetjük és a gyógyítás szolgálatába állíthatjuk. Magának a reiki kifejezésnek a jelentését a „rei” és a „ki” szavakat különválasztva „egyetemes energia”-ként adják meg, noha vannak olyanok, akik hangot adnak ezzel kapcsolatos kételyeiknek.

A reikit intelligens gyógymódnak tartják, olyan módszernek, amivel nem lehet ártani, mert úgy tudjuk, hogy a gyógyító energia csak ott és oly mértékben hat, amennyire az ember szervezetének szüksége van. A reiki gyakorlása nem kötődik semmilyen világnézethez, bár a módszer a buddhizmus meditációs technikáiban gyökerezik és amióta a világon elterjedt, keresztények és hinduk csakúgy, mint a New Age követői a maguk hitére szeretnék formálni. A reikivel való gyógyítás művészetének alapjait az ember egyetlen nap alatt is elsajátíthatja, de az igazi hasznát akkor látja, ha nap mint nap gyakorolva az élete részévé teszi.
 

A reiki története

Usui Mikao 1922-ben, egyesek szerint pedig 1914-ben fedezte fel a reikit, egy böjttel egybekötött háromhetes lelki gyakorlaton, a Kurama-hegyi buddhista kolostorban. Gyógymódjának történetéről annak az amerikai kontinensen való hetvenes évekbeli megjelenéséig csak hiányos források birtokában és az időközben kialakult számos legenda lefejtését megpróbálva alkothatunk képet. Usui tanítványai között volt Hayashi Chujiro, aki kilépett a mestere nevéhez kötött Reiki Gakkai szervezetből, és annak tevékenységétől függetlenül végezte gyógyító és tanító munkáját. Eközben találkozott Hawayo Takatával, aki később a reikit megismertette a nyugattal. Takata 1935 és 1938 között tanult Hayashinál, majd visszatért Hawaiiba. Csak a hetvenes években kezdte el amerikai tanítványai között a tanárképzést, huszonkét követőjét avatta be a reiki tanításának módszerébe. Halála után a reiki nyugati elterjedése felgyorsult, s követői közül sok hamarosan saját iskolát alapított. Ma a világon több száz reiki szervezet létezik, melyek reikiről vallott nézetei hol kisebb, hol nagyobb mértékben különböznek egymástól. Nyugati rajongói csak a kilencvenes évek közepén szembesültek a ténnyel, hogy a reiki nem veszett el Japánban sem, túlélte a második világháborút és a Gakkai szervezete még mindig működik. Ennek következtében manapság a reikiről és annak történetéről alkotott kép gyökeres változáson megy keresztül.

A távgyógyítás gyakorlata

Távgyógyítás közben a reiki gyógyító egy általában egy japán írásjelekből eredő ábrát rajzol maga elé, ezzel idézi fel magában az energia távolba juttatásának képességét. Az öt írásjel a következő:

hon

 

 

 

jelentése: gyökér, forrás, eredet, alap, igaz, valós, fő,

sa

 

 

 

jelentése: valaki, egyén

ze

 

 

 

jelentése: megfelelő, helyes, pontosan így, igaz

so

 

 

 

jelentése: pontos, pontosan, igazság

nen

 

 

 

jelentése: gondosság, vágy, értelem, gondolkodás

Ez az ábra önmagában nem bír jelentőséggel, csak az tudja alkalmazni a gyógyításban, aki átesett az úgynevezett behangoláson, amin a távgyógyítás képességét e jelhez kapcsolják. Ennek révén az ember olyanokat is képes lesz kezelni, akik akár  a föld ellenkező oldalán laknak. Érdekes módon a gyógyítás hatékonysága a távolság ellenére nemhogy csökkenne, inkább fokozódik.

A távkezelést japánul az „enkaku csirjo ho” névvel illetik és sokféle változata létezik. Takata módszere szerint annak, aki nem ismeri személyesen azt, akit kezel, szüksége van egy olyan fényképre, amelyen jól kivehető a páciens arca. Magát a fényképet nem használja a kezelés alatt, csak arra való, hogy miután megtekintette, behunyt szemmel maga elé tudja képzelni a beteget. Kezelés közben magában állandóan tájékoztatja a pácienst arról, hogy éppen mit csinál: „Most elkezdem a kezelést a fejednél, most a szemednél járok… most a mellkasodnál… most kérlek fordulj meg, a hátad következik… most megdörzsölöm a hátad … most befejeztem.” Mivel a távgyógyítás sokkal intenzívebb, mint amikor a beteg személyesen is megjelenik, van aki ennek hosszát harminc percben maximálja. Takata a reggeli 5.30-6.00 óráig terjedő időszakot tekintette a legalkalmasabbnak a távkezelésre. Más módszerek szerint a kezelő a saját teste megfelelő pontjaira helyezi a kezét, azt gondolván, hogy a páciense részesül a gyógyító energia áldásában, míg olyanok is vannak, akik sem képet, sem más segédeszközt nem használnak, elégnek tartják, ha tudják a beteg nevét és tartózkodási helyét, esetleg életkorát.

A távgyógyítás elsajátítása

Ahhoz, hogy valaki elsajátíthassa a reikiben használatos távgyógyítás művészetét, az alapfokú és a haladó tanfolyamon egyaránt részt kell vennie. A kezdők számára indított tanfolyamon a tanulók bepillantást nyerhetnek a reiki történetébe, a reiki hatásmechanizmusával kapcsolatos különféle elméletekbe, azokba az alapvető légzőgyakorlatokba, amelyek megnyitják a testben a reiki energia csatornáit, valamint a különböző iskolák által kialakított kezelési rendszerekbe.

Ennek a tanfolyamnak az elvégzése után általában mindenki számára szükséges egy intenzív önterápiás szakasz, amely harmonizálja a tanuló szervezetének energia-háztartását. A következő szintre való eljutást meg kell előznie legalább három hétnek, de inkább egy hónapnak.

A haladó tanfolyam a reikivel való kapcsolat elmélyítését szolgálja, az energiával való kezelés finomságainak elsajátítását. A méregtelenítő, lázcsillapító és a mentális megterhelések ellen védelmet nyújtó gyógyító technikák mellett sor kerül a távkezelés elsajátítására is. A kezelés különféle módjai között a tanítvány külön eszközhöz jut a fizikai és a pszichikai sérülések gyógyításához.

Mindezek elsajátítása után sok-sok gyakorlást és a reikivel való intenzív foglalkozást követően az ember hatásosan közreműködhet mind a saját, mind embertársai testi-lelki egészségének megőrzésében.

A távgyógyítás előnyei és hátrányai

Mint mindennek, a reikivel történő távkezelésnek éppúgy vannak előnyei, mint hátulütői.

Az egyik előny, amely a távkezeléssel jár, a kényelem. A betegnek nem kell meglátogatnia a kezelőt és viszont, ami fertőző betegségeknél, vagy ha a páciens nehezen megközelíthető helyen lakik, nagy könnyebbséget jelent. A másik pozitívum, a kezelés hatásfokának megnövekedése. Általános tapasztalat, hogy ha valakit a távolból gyógyítanak, kevesebb időt kell a kezelésére fordítani, mintha személyesen is jelen lenne. Usui néha még akkor is használta a távgyógyító technikát, amikor páciensével egy helyiségben tartózkodott.

A távkezelés talán legnagyobb hátránya, hogy az emberek legtöbbjének nem nyújt olyan félreérthetetlen és közvetlen tapasztalatot, mintha a kezelőjük a testükre helyezné, vagy a testüktől egy-két centis távolságra tartaná a kezét. A közvetlen reiki kezelést még a legmakacsabb ellenzői is érezni szokták, míg a távkezelés esetében sokszor nem annyira magát a kezelést, mint inkább a hatását érzékelhetjük.

Egy másik hátránya, hogy a beteget megfosztja a kezelő társaságától, amely egyes embereknél önmagában is gyógyító erővel bírhat. Sok embernek egy-egy kedves, törődő szó is fontos lehet, egy-egy mosoly is felderítheti a napját, s az köztudott, hogy az ember kedélyének állapota is kihat a gyógyulásra.

Információk a tanfolyamról

A kétrészes távgyógyító tanfolyam részvételi díja 23 500 Ft. A budapesti tanfolyamidőpontokat megtalálja, ha a jelentkezési lap menüpontra kattint. Ha vidéken, vagy Budapesten, de az otthonában szeretné elvégezni tanfolyamot, valamint ha online tanfolyamon szeretne részt venni, a jelentkezési lapon a megfelelő rubrikát jelölje meg. A tanfolyam második részének időpontját az első rész befejeztével egyeztetjük. A két rész elvégzése között el kell telnie legalább három hétnek.

Vidéken Nagykanizsán kívül csak az otthonában tudom megtartani a tanfolyamot. Vidéki tanfolyamokat csak a Budapestről tömegközlekedési eszközökkel könnyen megközelíthető településeken vállalok.

A budapesti tanfolyamok címe: Budapest, Vízimalom sétány 6. Érdeklődni a reiki@bakaja.hu e-mail címen, vagy a 70/521-63-69-es telefonszámon lehet.

Információk a kezelésről

Ha kezelésre szeretne jelentkezni, töltse ki a baloldalon található jelentkezési lapot. A jelentkezési lap kézhezvétele után megkeresem Önt, hogy időpontot egyeztessünk és megbeszéljük a részleteket. A kezelések alkalmanként háromezer forintba kerülnek, annak érdekében, hogy meggyőződhessen a hatásosságukról, az első két kezelés ingyenes.

További felvilágosítással a reiki@bakaja.hu e-mail címen, vagy a 70/521-63-69-es telefonszámon szolgálhatok.